Lekker voor niks: iedere zaterdag om 17:00 gratis maaltijden in Weggeefwinkel Utrecht

Je bekijkt nu Lekker voor niks: iedere zaterdag om 17:00 gratis maaltijden in Weggeefwinkel Utrecht

Blijft ook na september doorgaan!

Taste before you Waste serveert maaltijd tegen voedselverspilling

Vrijwilligers van Taste Before You Waste Utrecht serveren wekelijks een gratis maaltijd in de Weggeefwinkel aan de 2de Daalsedijk. Onder de naam Lekker Voor Niks kan iedereen aanschuiven voor eten waarvan de ingrediënten anders zouden worden weggegooid. Taste Before You Waste Utrecht (TBYWU) is een groep die zich inzet om voedselverspilling te voorkomen. Bij winkels halen ze eten op dat niet meer verkocht kan worden en hiervan maken ze soep, salade of andere gerechten. September werd gebruikt als proefmaand voor Lekker Voor Niks en iedereen was het erover eens: de wekelijkse maaltijd blijft ook na september doorgaan!

Afspraken met winkels

Berend, één van de vrijwilligers: “we hebben met verschillende winkels afspraken; wat zij niet meer kunnen verkopen halen wij op en brengen we wekelijks naar daklozen- en vluchtelingenopvang. Af en toe koken we er ook maaltijden mee tijdens evenementen. Het gaat om eten dat er misschien niet meer zo mooi uitziet maar nog wel prima te eten is, of gewoon overblijft in de winkel. Wij vinden het zonde als dit weggegooid wordt terwijl er ook nog zoveel lekkers van te maken is!”

Plantaardig, tegen verspilling en voor solidariteit

Om aan zoveel mogelijk dieetwensen te voldoen zijn de maaltijden volledig plantaardig. De samenwerking met de Weggeefwinkel is ontstaan nadat TBYWU een veganistische barbecue had verzorgd voor het vijfjarig jubileum van de Weggeefwinkel op de 2e Daalsedijk. Wendie, vrijwilliger van de Weggeefwinkel: “Taste Before You Waste en dit project, Lekker Voor Niks, passen precies bij onze ideeën: verspilling tegengaan, directe solidariteit faciliteren en mensen samenbrengen. Zonder dat daar geld aan te pas hoeft te komen.”.

Weggeefwinkel en solidariteitskoelkast

In de Weggeefwinkel kunnen mensen elke woensdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 terecht om spullen die ze niet meer nodig hebben in te leveren en gratis dingen als boeken, kleding en speelgoed mee te nemen. Naast de Weggeefwinkel staat een Solidariteitskoelkast waar mensen eten dat ze over hebben kunnen achterlaten voor een ander.

Aanschuiven zaterdag vanaf 17.00

Reserveren voor Lekker voor Niks is – net als een portemonnee meenemen – niet nodig. Iedereen is welkom om aan te schuiven: elke zaterdag vanaf 17.00, dus aansluitend aan de openingstijden van de Weggeefwinkel. Wil je helpen om dit initiatief mogelijk te blijven maken? Doe maandelijks een kleine donatie voor stroom en water en/of lever bakjes in om eten dat over is in de solidariteitskoelkast te kunnen zetten. Ook hebben we nog nodig: flyeraars, gasflessen, rijstkoker en grote pannen en lepels.