Eigenlijk is het heel simpel: als je iets over hebt lever je het in, als je iets nodig hebt neem je het mee.

Spullen brengen

Spullen brengen kan tijdens openingstijden. Het kan ook op dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00. De weggeefwinkel is dan alleen open voor het brengen van spullen, niet om te winkelen.

Het pand waar we zitten is niet heel groot; ruimte voor meubels en dergelijke hebben we dus niet maar kopjes, kleding, speelgoed en dergelijke zijn altijd welkom. Voor boeken hebben we op het moment niet heel veel ruimte.

Let een beetje op de kwaliteit; spullen met onuitwasbare vlekken of onrepareerbare mankementen willen we liever niet. Als je apparatuur brengt is het fijn als je er een briefje op plakt waarop staat wat het wel of eventueel niet doet.

Op onze pagina Contact vind je ook enkele links van websites waarop je (grote) spullen gratis aan kunt bieden.

lamp

Spullen halen

Je kunt bij ons meenemen wat je wilt, we hanteren geen maximum of iets dergelijks.

Wel gaan we er vanuit dat iedereen er rekening mee houdt dat er ook genoeg over moet blijven voor andere klanten; als je vuilniszakken vol de winkel uit draagt zul je daar op aangesproken worden.

Het is uiteraard niet de bedoeling om spullen die je bij de Weggeefwinkel meeneemt te verkopen.

De winkel

We zien de Weggeefwinkel graag als een plek van en voor iedereen. We stellen het daarom erg op prijs als klanten helpen de winkel netjes te houden. De vrijwilligers hebben dan hun handen vrij om de binnengekomen spullen te sorteren en in de winkel te plaatsen.

Koffie en thee

In de winkel hebben we een koffie- en theehoek waar iedereen welkom is om even rustig te zitten en wat te drinken. Om koffie, thee, suiker en melk te kopen zijn we afhankelijk van donaties. Vooral donaties in natura zijn welkom!

Solidariteitskoelkast

Buiten naast de Weggeefwinkel, bij het afgiftepunt voor spullen, staat een solidariteitskoelkast. Het doel van deze koelkast is het doorgeven van voedsel door hen-die-over-hebben aan hen-die-willen-eten. Vrijwilligers komen elke dag langs om de koelkast te controleren en te kijken of alles netjes is. Eten dat er te lang staat, niet goed verpakt is of geen sticker heeft, wordt verwijderd.

Eten brengen

Heb je te veel gekookt? Ga je op vakantie maar heb je nog melk in de koelkast staan? Kreeg je twee toetjes voor de prijs van één maar is dat voor jou te veel? Zet het in de de koelkast zodat iemand anders ervan kan genieten!
 • Zorg dat het eten goed verpakt is
 • Plak er een sticker op met, voor zover mogelijk:
  • de datum
  • dieetspecificatie
  • allergenen
  • andere informatie die je wilt delen, zoals naam van het gerecht, ingrediënten, je eigen naam etc.
 • Laat de koelkast netjes achter

Eten halen

Heb je honger? Is je geld weer eens sneller op dan de maand? Staat je hoofd niet naar koken omdat je moeder in het ziekenhuis ligt? Kijk wat de koelkast jou te bieden heeft! Neem daarbij de volgende richtlijnen in acht:
 • Neem niet meer mee dan je nodig hebt, houd rekening met anderen!
 • Laat de koelkast netjes achter.
Deel smakelijk! Reacties zijn welkom.

Klinikastje met hygiëne-artikelen

Naast de solidariteitskoelkast, aan de zijkant van de Weggeefwinkel, hebben we een weggeefkast opgehangen voor artikelen zoals tampons, maandverband, condooms, tandpasta en zakdoekjes: het Klinikastje.

Mensen die het kunnen missen, kunnen er hygiëneproducten inleggen, zodat mensen die het hard nodig hebben deze eruit kunnen pakken.

De kast is dag en nacht beschikbaar.

RTV Utrecht plaatste een nieuwsartikel over ons Klinikastje.